preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

Login
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 6. 2010.

Ukupno: 179638
Ovaj mjesec: 200
Ovaj tjedan: 200
Danas: 66
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: Invalid URL
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
PROVEDBENI PLAN EVAKUACIJE u slučaju potresa
Autor: Mario Tadić, 15. 2. 2021.

 

PROVEDBENI PLAN EVAKUACIJE U SLUČAJU POTRESA U

OSNOVNOJ ŠKOLI MATE LOVRAKA PETRINJA i PODRUČNOJ ŠKOLI ČEŠKO SELO

 

Potresi se ne mogu predvidjeti, događaju se iznenada i bez upozorenja.

Sve to upućuje na važnost što bolje pripremljenosti svih koji borave u zgradi OŠ Mate Lovraka Petrinja Područna škola Češko selo.

Najvažnije je ostati pribran, miran i slijediti upute svojih nadređenih kako bismo svi iz mogućih situacija izašli bez ozljeda i neželjenih posljedica.

ZA RODITELJE/SKRBNIKE

 

Poštovani roditelji, spremni smo brinuti o djeci u slučaju krizne situacije.

Molimo vas da poštujete ovu proceduru jer u protivnom možete riskirati vlastitu sigurnost i ujedno ometati organizirane postupke škole.

Nijedno dijete neće biti pušteno iz škole osim ako roditelj/skrbnik ne dođe po njega/nju. Dijete će smjeti otići s drugom osobom, samo ako postoji pismeno dopuštenje za to ili ako je ta osoba navedena kao hitna kontakt osoba. Imajući to na umu molimo vas da ažurirate djetetove podatke. Roditelj koji dolazi po dijete mora odrasloj osobi iz školskog kolektiva (učitelju/razrednici/stručnoj suradnici/ravnateljici) direktno reći da preuzimaju dijete kako bi to bilo evidentirano.

Razrednik će, ukoliko nema, napraviti grupu preko koje će komunicirati sa svim roditeljima istovremeno.

Važno je da svi u što kraćem roku dobiju bitne informacije.  Na pitanja „Kako je moje dijete reagiralo?“ i sl. učitelji neće odgovarati jer se trebaju brinuti za sigurnost učenika.

U školsko dvorište ne ulazite automobilom jer ćete stvarati nepotrebnu gužvu i ugroziti sigurnost svoga djeteta i sigurnost druge djece.

ZA UČENIKE

 

Škola u kojoj se održava nastava sigurna je od potresa kakvi su se dogodili u našoj zemlji. Ne očekujemo veće probleme od onih koji su se događali, no uvijek moramo postupati odgovorno prema sebi i drugima. Stoga je posebno važno da mirno slijedite upute učitelje i nemojte se bojati.

 

 ZA VRIJEME NASTAVE

 

 1. Ako se dogodi potres za vrijeme trajanja nastave, a nalazite se u učionici, dok traje potres i trešnja, odmaknite se od staklenih površina ili od visokih predmeta, ormara i čučnite ispod klupe.
 2. Zaštitite glavu jaknom, rukama ili torbom u slučaju urušavanja stropa, da vas padajući dijelovi ne bi ozlijedili.
 3. Ne napuštajte zgradu dok traje potres.
 4. Nakon smirivanja trešnje, učitelji će vas odvesti, evakuacijskim putem na zborno mjesto iza škole.
 5. Učenici se ne preobuvaju, samo uzmite svoju jaknu i brzim koracima slijedi evakuacija iz školske zgrade na sigurno mjesto, tzv. zborno mjesto – na zelenoj površini iza škole.
 6. Na zbornom mjestu mirno slušajte upute učitelja i ostanite u grupi svoga razrednog odjela.
 7. Nemojte koristiti mobilne telefone za kontakte s ostalim članovima obitelji, jer će kontakt uspostaviti učitelji.
 8. Ne napuštajte zborno mjesto. Učitelji moraju znati gdje se nalazite.
 9. Ne pokušavajte sami odlaziti svojim kućama, pričekajte upute učitelja o povratku u učionice ili odlazak kućama.

 

ZA VRIJEME DOLASKA U ŠKOLU

 

 1. Ako se dogodi potres za vrijeme vašeg dolaska u školu ostanite mirni i odmaknite se od objekata koji bi se mogli srušiti, stanite i pričekajte da trešnja prestane.
 2. Odmaknite se od rubova kuća da na vas ne bi pao crijep ili komadi žbuke.
 3. Pokrijte glavu torbom, debljom odjećom ili rukama da se zaštitite od mogućih padajućih predmeta
 4. Mirno pričekajte da potres prestane i uputite se prema školi. Tamo će vas čekati dežurni učitelj s uputama o daljnjem postupanju. Nemojte koristiti mobilne telefone za kontakte s ostalim članovima obitelji, jer će kontakt uspostaviti učitelji.
 5. Postupite prema uputama učitelja.

ZA VRIJEME ODLASKA SVOJIM KUĆAMA

 

 1. Ako se dogodi potres nakon što ste napustili školsku zgradu i krenuli svojim kućama, budite mirni, odmaknite se od objekata koji bi se mogli srušiti.
 2. Odmaknite se od rubova kuća da na vas ne bi pali crjepovi ili komadi žbuke.
 3. Pokrijte glavu torbom, debljom odjećom ili rukama da se zaštitite od, mogućih, padajućih predmeta.
 4. Nakon prestanka trešnje mirno, ali bez nepotrebnog zadržavanja požurite svojim kućama.
 5. Prethodno se javite svojim roditeljima i slijedite njihove upute.

 

PROTOKOL POSTUPANJA U SLUČAJU POTRESA  ZA UČITELJE i STRUČNE SURADNIKE

 

Škola u kojoj se održava nastava je sigurna od potresa kakvi su se dogodili u našoj zemlji.

Ne očekujemo veće probleme od onih koji su se događali, no uvijek moramo postupati odgovorno prema sebi i drugima. Stoga je posebno važno da postupate mirno i staloženo, ali i odlučno. I vi imate pravo bojati se i biti zabrinuti, ali vaši postupci ulijevaju sigurnost i svojim mirnim i staloženim ponašanjem pomažete učenicima u ovim trenucima.

Ukoliko nemate, napravite grupu s roditeljima u kojoj ćete svima od jednom poslati važne obavijesti ukoliko se dogodi potres.  Stručni suradnici koji u trenutku potresa ne rade s učenicima, nakon trešnje pomažu učiteljima u evakuaciji: pedagoginja učiteljima iz učionice br. 7, defektologinja učiteljima iz učionica broj 5 i 6 i knjižničarka učiteljima iz učionice informatike i učionice br. 9.

 1. Ako se dogodi potres za vrijeme trajanja nastave, a nalazite se u učionici, dok traje potres i trešnja, uputite učenike da se odmaknu od ormara i staklenih površina i čučnu ispod klupe. I vi se odmaknite od staklenih površina ili od visokih predmeta, ormara i slično.
 2. Uputite učenike da zaštite glavu jaknom, rukama ili torbom u slučaju urušavanja stropa da ih padajući dijelovi ne bi ozlijedili.
 3. Ne napuštajte zgradu dok traje potres.
 4. Nakon smirivanja trešnje, povedite učenike evakuacijskim putem na zborno mjesto.
 5. Prikaz evakuacijskog puta nalazi se ispred svake učionice (najbliži izlaz uz učionicu).
 6. Učenici s posebnim potrebama idu uz pratnju svog asistenta ili pomoćnika, ako te osobe nema važno je zadužiti nekog učenika koji će biti pomoć i podrška tom učeniku, to određuje razrednik razreda.
 7. Na zbornom mjestu mirno upućujte učenike o ponašanju i ostanite u grupi.
 8. Uputite učenike da ne koristite mobilne telefone za kontakte s ostalim članovima obitelji.
 9. Ako ravnateljica nije s vama na zbornom mjestu, nazovite ju na mobitel i predajte mu izvješće o sigurnom dolasku na zborno mjesto.
 10. Zborno mjesto je točno određeno za svaki razredni odjel i ne smije se mijenjati.
 11. Ravnatelj će preko mrežne stranice škole objaviti podatke o zbrinutosti i sigurnosti učenika.
 12. Ravnatelj će kontaktirati razrednike i zamoliti ih da svojim komunikacijama obavijeste sve roditelje svojih učenika o njihovoj zbrinutosti i sigurnosti.
 13. Uputite učenike da ne napuštaju zborno mjesto. Cijelo vrijeme morate znati gdje se nalazi učenici s kojima ste napustili učionicu (školu). Ravnatelj će vam javiti kako i kada ćete napustiti zborno mjesto, vraćate li se u učionice ili se organizira povratak učenika kućama.
 14. Na zbornom mjestu stručna suradnica pedagoginja će ponijeti torbicu za pružanje prve pomoći, ovdje je važno da učenici koji imaju neke lijekove ili pomagala to imaju uz se (pumpica za astmatičare, inzulin za dijabetičare, …)
 15. Ako neki roditelji dođu po svoju djecu, možete ih pustiti, ali o tome morate obavijestiti ravnateljicu.
 16. Nakon svakog potresa, ravnateljici predajte izvješće o sigurnosti i zbrinutosti učenika koji su s vama.

PLAN EVAKUACIJE

 

Učenici koji borave u učionicama br. 5 i 6 izlaze ravno iz učionice i idu na glavni izlaz iz škole, zatim trebaju otići desno na zelenu površinu iza škole.

Učenici koji borave u učionici produženog boravka izlaze desno iz učionice i idu na glavni izlaz iz škole, zatim trebaju otići desno na zelenu površinu iza škole.

Učenici koji se nalaze u učionici br. 7 izlaze na desnu stranu na izlaz iz škole, zatim se upućuju na desnu stranu ispred škole na zelenu površinu pa kolnim prilazom, što dalje od školske zgrade, odlaze iza škole do zelene površine.

Učenici koji se nalaze u učionici informatike i učionici br. 9 izlaze desno iz svojih učionica na izlaz s terasom i upućuju se na desnu stranu ispred škole na zelenu površinu pa kolnim prilazom, što dalje od školske zgrade, odlaze iza škole do zelene površine.

Učenici koji se za vrijeme potresa zateknu u holu škole, stoje na sredini hola, za tim izlaze na glavni izlaz, pa desno na zelenu površinu iza škole.

Ako se učenici nalaze u knjižnici sa stručnom suradnicom, tada nakon potresa napuštaju prostoriju zajedno sa stručnom suradnicom i odlaze na izlaz s terasom.

U slučaju da se neki od učenika nalaze u WC-u po završetku trešnje trebaju izaći na glavni izlaz iz škole, udaljiti se od zgrade i pridružiti se svom razredu na zbornom mjestu.

Stručna služba ili učitelji zaduženi za pružanje prve pomoći moraju kod sebe imati torbicu za pružanje prve pomoći i svake druge pomoći ako zatreba.

OSTALI ZAPOSLENICI ŠKOLE

 

Kuharica izlazi na glavni izlaz iz školske zgrade, a za vrijeme potresa stoji ispod okvira vrata odmaknuta od polica i svega što bi moglo pasti na nju.

Spremačica i domar nakon potresa izlaze na najbliži izlaz iz škole, udaljavaju se od školske zgrade.

Spremačice i domar svako jutro otključavaju ulazna vrata i sve ulaze u školu te tako otključana ostaju do završetka nastave, tada sve zaključavaju. SVAKI DAN!

Domar, nakon potresa, pregledava zgradu izvana i iznutra, provjerava eventualne štete, isključuje struju, grijanje, plin i vodu prema potrebi.

VAŽNO je da se sve vrijeme pridržavamo preporuka HZJZ, odnosno svih epidemioloških mjera kako bismo sačuvali zdravlje svih učenika i djelatnika škole.

Svi koji se ne budu pridržavali protokola snosit će odgovornost u skladu s ovlastima ravnateljice škole.

 

Ravnateljica

Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja

Ankica Krnjajić Magdić


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju