preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

Login
Kalendar
« Svibanj 2025 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 6. 2010.

Ukupno: 525710
Ovaj mjesec: 12295
Ovaj tjedan: 1086
Danas: 134
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Učenici 6.a istraživali oznake i kvalitetu hrane u sklopu programa sCOOLFOOD
Autor: Matea Boškić, 9. 2. 2025.

Dana 7. veljače 2025. godine, učenici 6.a razreda Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja sudjelovali su u prvoj radionici programa sCOOLFOOD, međunarodnog obrazovnog programa koji promiče održivu prehranu i odgovorno upravljanje hranom. Radionicu su vodile koordinatorice projekta Jasna Anušić i Helena Bučar, a cilj je bio educirati učenike o važnosti pravilnog odabira prehrambenih proizvoda te razumijevanju oznaka kvalitete i održivosti hrane.

U sklopu radionice, učenici su proveli istraživanje tijekom kojeg su analizirali deklaracije različitih prehrambenih proizvoda (konvencionalnih, ekoloških, gluten-free i bio proizvoda). Kroz degustaciju, zapisivali su svoja opažanja o okusu, teksturi i kvaliteti hrane te ih uspoređivali s informacijama na etiketama. Poseban naglasak bio je na razumijevanju oznaka poput EU ekološkog znaka, Fair Trade certifikata i oznaka održivosti koje pomažu potrošačima u donošenju informiranih odluka prilikom kupovine.

 


Kao rezultat istraživanja, učenici su izradili plakate s ključnim ciljevima održivog razvoja, među kojima su odgovorna potrošnja, smanjenje otpada od hrane i ekološka proizvodnja. Osim toga, na posebnom hameru prikazali su namirnice koje su istraživali, analizirali njihove sastojke i označili prednosti pojedinih proizvoda, uz vlastite osvrte na njihove nutritivne i ekološke vrijednosti.Radionica je potaknula učenike na kritičko promišljanje o prehrambenim navikama i važnosti informiranosti prilikom kupovine hrane. S obzirom na entuzijazam i angažman koji su pokazali, s nestrpljenjem iščekujemo nastavak programa i nove radionice koje će se provoditi tijekom drugog polugodišta.

Zahvaljujemo ravnateljici Ankici Krnjajić Magdić na podršci u provedbi ovog važnog projekta te svim učenicima na aktivnom sudjelovanju i uloženom trudu.
Članak napisala učiteljica Jasna Anušič


 

 

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju