preskoči na sadržaj

Osnovna škola Mate Lovraka Petrinja

Login
Kalendar
« Studeni 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 18. 6. 2010.

Ukupno: 175844
Ovaj mjesec: 2654
Ovaj tjedan: 263
Danas: 15
Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja
Arhiva dokumenata
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: Invalid URL
vijesti
OBAVIJEST
MATEA Boškić / datum: 27. 1. 2021. 17:54

Zainteresirani neka se jave školi ili profesorici Jasni Anušić na messenger zbog broja uzvanika!


[OPŠIRNIJE]Početak 2. polugodišta
MATEA Boškić / datum: 24. 1. 2021. 13:44
Dragi učenici i roditelji,
sutra, u ponedjeljak 25.1.2021. započinjemo 2. polugodište online nastavom.
Predmetna nastava će raditi u Loomenu po rasporedu za poslijepodnevnu smjenu (bitno je radi izmjene likovne i tehničke kulture), a razredna nastava po dogovoru s razrednom učiteljicom.
Nakon što dođu sim kartice, kontaktirat ćemo roditelje koji su ranije iskazali potrebu za tabletom i internetom, kao i za potrebne udžbenike. Ukoliko je nekome od učenika potreban pribor (bilježnice, bojice…), javite se razrednicima. 
U nadi da ćemo zajedno biti uspješni u drugom polugodištu, srdačno vas pozdravljam!
Ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić

[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST
MATEA Boškić / datum: 23. 1. 2021. 14:06

Dragi roditelji koji ste bili danas pred školom, dođite ponovno za 45 minuta.


[OPŠIRNIJE]Predstava za djecu
MATEA Boškić / datum: 21. 1. 2021. 18:29

Sutra, u petak 22.1. u 11 sati i 12:15 pregršt smijeha i zabave za djecu!
Čekamo vas u Područnoj školi Češko selo!


[OPŠIRNIJE]Lovrakovci iz Zagreba za Lovrakovce iz Petrinje
MATEA Boškić / datum: 20. 1. 2021. 16:20

Potres na Banovini uznemirio je sve nas: učenike, roditelje, učitelje i ostale zaposlenike OŠ Mate Lovraka, Zagreb. Istovremeno nas je potaknuo na razmišljanje kako pružiti podršku tom prekrasnom dijelu Hrvatske  koji smo upoznali najviše kroz višegodišnje sudjelovanje u projektu HVIDRE Dubrava: Banovina – junačko srce Hrvatske, kao i kroz radna i prijateljska druženja s učiteljicama koje su tijekom Domovinskog rata kao prognanice radile u našoj školi. No, ne treba postojati niti jedna od navedenih poveznica, a da se razumije izazov trenutka.

Dogovori i razmjena ideja bili su kratki, odlučnost velika, kao i osjećaj da naša akcija podrške učenicima OŠ Mate Lovraka, Petrinja ima veliku priliku da bude uspješna.

Učitelji i ostali zaposlenici, Vijeće roditelja s predsjednikom gospodinom Ivicom Andrijanićem, bivši Lovrakovci, prijatelji škole, svi su krenuli u provedbu akcije.

Odluka je bila: Uspostavit ćemo kontakt sa OŠ Mate Lovraka, Petrinja, s ravnateljicom škole gospođom Ankicom Krnjajić Magdić. Prije svega pitat ćemo ih kako su, a zatim predstaviti našu ideju pružanja podrške usmjerenu na svakog učenika, prilagođenu uzrastu i potrebama djeteta. U paketićima koje ćemo pripremiti bit će ono što dijete veseli, što dijete voli, kao i ono što odrasli smatraju da je korisno.

Poruka roditeljima, krilatica akcije bila je: Što biste htjeli da vaše dijete dobije u  paketu, to poklonite nekom drugom, vama nepoznatom djetetu.

Dolazili su mali i veliki ljudi, u pogledima ponos i znatiželja. Neumorni su bili učenici volonteri pri preuzimanju paketa. Toplina je izvirala iz svakog susreta tih nekoliko dana koje smo s puno ljubavi posvetili petrinjskim Lovrakovcima. Negdje u budućnosti bit će to naši prijatelji s kojima ćemo se moći susresti kroz sport, znanost, umjetnost, sve ono što u školi najviše volimo.

Iako se ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić i ja nismo osobno poznavale, već od prvog trenutka uspostavljenog kontakta razumijevanje je bilo obostrano, na učiteljskoj i općeljudskoj razini. U području odgoja i obrazovanja još uvijek se poučavaju i žive vrijednosti bez kojih dijete ne može postati dobar i odgovoran čovjek. Zato se jednostavno i lako možemo dogovoriti, jer je u središtu našeg interesa dijete.

Kada je u Zagrebu bilo sve složeno, došla je subota, 16.1.2021., dan kada smo planirali prijevoz paketa podrške Lovrakovcima iz Petrinje.

Samo jedan poziv bio je dovoljan da se u hladno subotnje jutro sakupi gotovo trideset ljudi koji su pakete utovarili u vozila. Prizor je bio nevjerojatan – kao da se sve događa spontano, ali iza svega bila je organizacija sa srcem.  Vozači su bili bivši učenici škole, u pratnji je bilo nekoliko učitelja, tajnik škole, nekoliko obitelji, roditelja naših učenika, pripadnik Ravnateljstva civilne zaštite gospodin  Ivica Kuprešak, također bivši učenik škole.

Mali konvoj podrške petrinjskim Lovrakovcima službenim vozilima pratili su pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite Republike Hrvatske i vatrogasci, od Zagreba do škole u Petrinji. Osjećali smo se sigurno i pomalo bezbrižno u rukama ovih odgovornih profesionalaca, te smo svoju pozornost mogli usmjeriti prema svemu onom što se ovom našem kraju dogodilo, a što se ne može usporediti sa slikama koje viđamo na televiziji.

Kod OŠ Mate Lovraka u Petrinji svi su se pripadnici Ravnateljstva civlne zaštite Republike Hrvatske, kao i oni koji su se zatekli u blizini škole uključili u istovar paketa, u „liniji zajedništva“.

U OŠ Mate Lovraka Petrinja dogodio se susret koji je bio iznad svih naših očekivanja. Nazočna je bila ravnateljica Ankica Krnjajić Magdić, predsjednik Vijeća roditelja gospodin Siniša Simonović, nekoliko djelatnika škole. Rado su nam pokazali svoju školu koja u potresu ima samo manja oštećenja. Poklonili su nam logo škole izrađen na drvu, bit će lijepa i draga uspomena. Nekoliko riječi pozdrava, dobrodošlice i zahvale, dirljiv trenutak koji nije mogao proći bez suza, s obje strane.

Uopće ne dvojimo da je ovo početak prijateljstva i suradnje između dviju osnovnih škola koje nose isto ime učitelja – pisca Mate Lovraka, jedne iz Petrinje, a druge iz Zagreba.

Nas je nevolja spojila i to je najveći dobitak, kapital koji smo smjestili u naša srca, pa danas, u subotnje zimsko popodne uglavnom pričamo o susretu u Petrinji.

U ime svih učenika, učitelja, djelatnika, bivših Lovrakovaca i prijatelja škole,

                                                                     Ravnateljica OŠ Mate Lovraka, Zagreb

                                                                     Alemka Pliestić

Ostale slike na linku:

https://www.dropbox.com/sh/7d9qk5e0uuylavz/AAA2wQcij5M0JxIRJIin8T-La?dl=0


[OPŠIRNIJE]2.a i prijatelji
MATEA Boškić / datum: 15. 1. 2021. 16:59
U ovim ružnim vremenima, ipak, ima i nešto pozitivno- nastaju nova prijateljstva. Podršku nam pružaju učenici i njihovi učitelji diljem Hrvatske. Jedni od njih su i učenici 3.c iz OŠ Vladimira Nazora Vinkovci i predivna učiteljica Dunja Golek. Poslali su poruke podrške učenicima 2.a i učiteljici Josipi Šajnović , svim učenicima naše škole, ali i svim petrinjskim učenicima.
Pogledajte i pročitajte njihovu podršku!!!
"Mi smo učenici 3.c razreda iz OŠ Vladimira Nazora iz Vinkovaca. Želimo biti vaši prijatelji. Kada pronađemo prijatelje oni postaju nezamjenjiv i neizostavan  dio našega života. Nema ljepšeg osjećaja nego kada s prijateljima dijeliš sreću i veselje. Još je važnije da s prijateljima dijeliš i manje lijepe trenutke. Pratimo što  se događa u vašem gradu. Vidimo što proživljavate.To nas je jako rastužilo i uznemirilo. Upravo sada želimo biti uz vas.Pisat ćemo vam, crtati, slikati, poslati koji video s našim dramatizacijama, pjesmama, koji paketić.....Želimo osmijeh na vašim licima!Pravi se prijatelj poznaje u nevolji!"
Na ovome linku možete pogledati ostatak radova učenika 3.c razreda kojima su nas razveselili:
https://www.dropbox.com/sh/cjp5b697opfotij/AAD9pzsSU-YqHh_fS8gHjlSXa?dl=0

[OPŠIRNIJE]Početak nastave u 2. polugodištu
MATEA Boškić / datum: 15. 1. 2021. 00:20

Dragi naši učenici, roditelji i djelatnici,

u našoj školi nastava će u 2. polugodištu početi 25. siječnja 2021. godine. U početku ćemo nastavu imati po Modelu C, što znači na daljinu (online), a zatim ćemo se, kada okolnosti budu dozvoljavale, preseliti u školske klupe. Do 25.1. prikupit ćemo i podijeliti učenicima udžbenike, pribor za rad i IT opremu za koju su roditelji iskazali potrebu kada su razrednici provodili anketu. Uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja radit ćemo na educiranju i osnaživanju svih djelatnika i učenika naše škole u ovoj novonastaloj situaciji koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Čuvajte se i neka dani i noći pred nama budu mirni!

Ankica Krnjajić Magdić, ravnateljica


[OPŠIRNIJE]Evo malog Đure
MATEA Boškić / datum: 14. 1. 2021. 17:46

Mobilni psihološki tim trenutno se nalazi u Područnoj školi Češko selo te je pozdravio ideju ravnateljice da se djeci i roditeljima omogući susret prije početka nastave.

Dječak Tin (3 i pol godine) iz Petrinje liječniku je rekao: „ Ništa ne znaš, imaš slamu u glavi“ što je dovelo do preokreta i pomoglo nam razumjeti da moramo učiti od djece kako vidjeti, čuti i dotaknuti jedni druge.

Tako je spontano došlo rješenje u obliku Đure Treskavice, medvjeda koji živi s nama, probudio se iz zimskog sna, povremeno se javi, zapleše, zagrmi, ponekad se sakrije u malom Đuri, a ponekad se preruši u velikog.

Ono što smo također uočili je da je statika obitelji narušena, bračni život se urušio, a stožerne obiteljske uloge su pomaknute. Iskustveno vidimo da se točka pucanja događa na usamljenom pojedincu koji je izuzet iz osjećaja pripadanja zajednici.

Pozvali smo djecu 3.razreda, učiteljicu i njihove roditelje na druženje, razgovor i podršku. Sve smo začinili sa malo igre, pjesme i kojom snježnom grudom, a njihova razmišljanja i opservacije roditelja o našem susretu donosimo u nastavku.

„Kako su nam djeca najveća briga, ali isto tako i roditelji jer se svatko od nas s ovim problem različito nosi, odlučili smo poduzeti prvi korak s ciljem što lakšeg, bržeg, na kvalitetan i stručni pristup rješavanju problema i suočavanju s istim. Tako je u zajedničkom razgovoru liječničkog tima, ravnateljice Ankice Krnjajić Magdić i mene,  učiteljice 3.b, Ljiljane Sigur, dogovoreno održavanje radionice za djecu i roditelje. Na radionicu se u utorak, 12.1. odazvalo čak 8 učenika iz tog razreda, zajedno s roditeljima pa čak i mlađim sestrama i braćom. Uslijedilo je oduševljenje i sreća što smo se nakon dugo vremena vidjeli i sastali a pogotovo što su učenici vidjeli svoje prijatelje. Jako zgodno, uz prikladan i stručan pristup psihologa kroz tematsku priču, učenici, roditelji i učiteljica su iskazivali svoja osjećanja, emocije, zaključke, postavljali pitanja... Na kraju radionice učenici su se sa svojom učiteljicom i roditeljima zabavili onako kako je djeci najdraže, kroz veselje i pjesmu, izvodeći svoj „mali glazbeni krug“, vježbajući ritam i koordinaciju ali i za poticanje veselog raspoloženja. Svi već vidno bolje raspoloženi završili smo zajedničkim grudanjem roditelja i djece. Bilo je odlično, svi su bili jako zadovoljni iskazali su želju za sljedećom radionicom.“

Za vrijeme grudanja dogodio se potres, neki su zastali i rekli: „ Evo malog Đure“, nasmijali se i nastavili s igrom.

Ostatak slika pogledajte na sljedećem linku:

https://www.dropbox.com/sh/w73xx0sgkhar5qh/AACxmlVFAR58ED-qd8RcrCF6a?dl=0


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST
MATEA Boškić / datum: 13. 1. 2021. 20:51
Poštovani roditelji i učenici,
iskreno se nadam da ste dobro s obzirom na strah, stres, gubitak ili oštećenje doma i neizvjesnost koja je pred nama.
Nakon svakog većeg potresa obje naše škole obišli su statičari: matična škola je privremeno neuporabljiva dok ne saniramo dimnjak i popravimo manja oštećenja (radovi na sanaciji matične škole već su počeli), područna škola je dobila zelenu naljepnicu, uporabljiva je i trenutno je u funkciji smještaja HGSS-a i mobilnog tima za psihološku i psihijatrijsku pomoć.
Budući da nam se bliži početak drugog polugodišta, za dan-dva imat ćemo točne informacije kada ćemo i kako započeti drugo polugodište.
Čuvajte se, pazite i obratite mi se ako vam je potrebna bilo kakva pomoć.
Pozdravljam vas iz naše 53nje!
Vaša ravnateljica
Ankica Krnjajić Magdić

[OPŠIRNIJE]Zbogom, Laura...
MATEA Boškić / datum: 30. 12. 2020. 22:38


[OPŠIRNIJE]Sretan Božić!
MATEA Boškić / datum: 25. 12. 2020. 12:08


[OPŠIRNIJE]Božićni sajam 2.a
MATEA Boškić / datum: 9. 12. 2020. 12:28
Uz pomoć učiteljice Josipe Šajnović, 2.a je napravio svoj prvi poduzetnički projekt. Video možete pogledati na sljedećem linku: https://gallery.moovly.com/video/9f3681a7-39a2-11eb-9a46-06ef0ab4386c?fbclid=IwAR2aJU_q-_ZnmnlVf_HJqtR11ojvBVtf8QHvX0RFIJAdIDjvov9u97_WAhE
 

[OPŠIRNIJE]Zimska priča
MATEA Boškić / datum: 6. 12. 2020. 21:01

Učenici 2.b razreda sa svojom učiteljicom Sandom Kolaković održali su radionicu izrade božićnih ukrasa reciklirajući uporabne predmete i igračke te je tako nastala njihova Zimska priča. Video možete pogledati na našoj Facebook stranici: https://fb.watch/2cYzzcUt0m/ 


[OPŠIRNIJE]Projekt Vježbaonica
MATEA Boškić / datum: 15. 11. 2020. 20:48

Projekt Vježbaonica (program Hrvatskog školskog sportskog saveza) u našoj školi se nastavlja. Profesore Ivan Boras je ovoga puta vodio učenike 6.c razreda na vrh Hrastovačke gore.

Učenik 6.c razreda, Andrej Puček, ispričao je kako mu je bilo: 

Početak uspona je bio dosta miran, ali zato smo imali priliku za razgovor. Tada još nije bilo izazovno. Hodali smo kroz blatnjavo područje što nam je jako zaprljalo tenisice 😅. Kada smo krenuli u šumu počelo je biti izazovno, uspinjanje, padanje zbog grana na tlu, neke cure su bile spore... Napokon smo došli do dijela gdje smo se držali za uže kako bi se popeli. Krenuli smo kroz ogromnu šumu gdje smo napokon došli do odmarališta. Uspon je trajao 2 sata i 45 minuta. Jako puno puta smo se penjali na piramidu, to je bio poseban doživljaj. Pekli smo kobasice i bili tamo oko sat vremena, odmarali se i uživali. Kad smo se vraćali išli smo kračim putem da stignemo brže jer smo se vukli od umora. Unatoč umoru, falili su nam izazovi koje smo doživjeli pri usponu. Ovo iskustvo je bilo super i volio bih ići ponovno.

Galeriju slika možete pogledati klikom na sljedeći link:

https://www.dropbox.com/sh/7t6adl5nbofosg5/AADP40WnlSqUujWbZX1A0dOZa?dl=0


[OPŠIRNIJE]Jesenski odmor
MATEA Boškić / datum: 29. 10. 2020. 21:39

U ponedjeljak i utorak, 2. i 3. studenoga 2020., jesenski je odmor za učenike. Nastava će se ponovo održati u srijedu 4. studenoga 2020. po ustaljenom rasporedu. Svi niži razredi na nastavu dolaze ujutro, a viši razredi poslijepodne.


[OPŠIRNIJE]Dobro je znati - COVID-19
Mario Tadić / datum: 26. 10. 2020. 13:42

Put prijenosa infekcije

Virus koji uzrokuje COVID-19 prenosi se sa zaražene osobe na njezine kontakte izlučevinama dišnog sustava. Ulazno mjesto virusa u organizam čovjeka su dišni sustav (udahnu se sitne kapljice koje napuste dišni sustav bolesnika) i sluznica oka, usta ili nosa (sitne kapljice koje sadrže virus slete na sluznice ili se rukama prenesu). Drugim riječima, zarazna osoba može zaraziti druge osobe u svojoj okolini govorom, kašljanjem, kihanjem i pjevanjem te posredno putem ruku ili predmeta koji su kontaminirani kapljicama koje izlaze iz dišnog sustava prilikom govora, kašljanja, kihanja i pjevanja.


[OPŠIRNIJE]Dan zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetski dan hrane
MATEA Boškić / datum: 16. 10. 2020. 15:26

Učenici Područne škole Češko selo uz pomoć svojih roditelja i učitelja pripremili su prigodnu izložbu povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetskog dana hrane. 

Na blagoslovu hrane kojega je na otvorenom predvodio Damir Ceković, župnik Župe Preobraženja Gospodnjeg, bili su i bogoslov Darijo Stanković, ravnateljica škole Ankica Krnjajić Magdić te učenici 3. razreda koji su  pod vodstvom učiteljice Brankice Šuker izveli su prigodni program.  Galeriju slika pogledajte klikom na sljedeći link:

https://www.dropbox.com/sh/mrtcelb8a2ubphz/AACwVXKoiSXq9uc2iub5emXVa?dl=0


[OPŠIRNIJE]Izlet na Hrastovačku goru
MATEA Boškić / datum: 14. 10. 2020. 20:21

U sklopu projekta Vježbaonica (program Hrvatskog školskog sportskog saveza), učenici naše škole Klara Autischer, Melani Orlović, Hana Žugaj, Davor Ljiljak i Borna Ugarković, zajedno s profesorom Ivanom Borasom, išli su na vrh Hrastovačke gore. Do planinarskog doma Matija Filjak, kojime upravlja HPD Zrin, trebalo im je oko sat i pol hoda. Na put su krenuli od parkinga Vile Gavrliović, preko sela Cepeliš. Tamo su stali kako bi pogledali crkvicu svetog Duha, a zatim se preko Kule zaputili do vrha. Kraj doma Matija Filjak su bili na novosagrađenom vidikovcu koji je napravljen oko popularne „Piramide.“ Kada su se popeli na vrh vidikovca i vidjeli nepregledan obzor ispred sebe, svi su se učenici složili da se sav trud i težak uspon isplatio. Galeriju slika možete pogledati klikom na sljedeći link:

https://www.dropbox.com/sh/qftgvsrbmnvys5l/AAD6sS6YbaIORcCXALLIpBn5a?dl=0


[OPŠIRNIJE]Popis pribora za likovnu kulturu
MATEA Boškić / datum: 29. 9. 2020. 16:41

 


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba, 26. rujna 2020. i Međunarodni tjedan gluhih, 21. do 27. rujna 2020.
MATEA Boškić / datum: 25. 9. 2020. 12:14

Međunarodni tjedan gluhih obilježava se u cijelom svijetu svake godine posljednjeg punog tjedna u rujnu, a Međunarodni dan gluhih i nagluhih osoba zadnje subote u mjesecu rujnu. Cilj njihovog obilježavanja je podizanje svijesti javnosti o specifičnim problemima i potrebama gluhih osoba, što je jedna od temeljnih pretpostavki za poboljšanje njihova položaja u društvu i kvalitete života.

Svjetska federacija gluhih (WFD) započela je obilježavanje Međunarodnog dana gluhih još 1958. godine, a Međunarodni tjedan gluhih utemeljen je odlukom na II. Svjetskom kongresu gluhih u Zagrebu. Prioriteti za gluhe osobe u zemljama u razvoju su prava na znakovni jezik te ostvarenje jednakih mogućnosti u svim sferama života, uključujući pristup obrazovanju i informacijama. 

Hrvatski sabor izglasao je Zakon o hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacije gluhih i gluho slijepih osoba u Republici Hrvatskoj (NN 82/15). Zakonom se propisuje pravo na korištenje, informiranje i obrazovanje na hrvatskom znakovnom jeziku i ostalim sustavima komunikacija koji odgovaraju individualnim potrebama svim gluhim, gluho slijepim osobama, kao i drugim osobama s komunikacijskim teškoćama kod kojih je zbog funkcionalnih oštećenja komunikacija govorom otežana ili ne postoji. U Hrvatskoj sve više gluhe djece pohađa redovnu nastavu uz podršku stručnog komunikacijskog posrednika.

Međunarodni tjedan gluhih obilježen je u našoj školi prigodnim uređenjem inkluzivnog panoa s porukama osoba oštećena sluha upućenim čujućim osobama.

23.9.2020. obilježavamo i Međunarodni dan znakovnih jezika. Tom prigodom će stručna suradnica edukacijska rehabilitatorica Antonija Ćosić u petim i šestim razredima prezentirati projekt „Reci mi rukama“ koji će provoditi tijekom ove školske godine. Osnovni ciljevi ovog projekta su upoznati učenike s hrvatskim znakovnim jezikom i podučiti ih osnovnoj komunikaciji na hrvatskom znakovnom jeziku te kroz iskustveno učenje senzibilizirati učenike za probleme s kojima se osobe oštećenog sluha susreću u svakodnevnom životu te načinima ophođenja prema osobama s oštećenjem sluha. S obzirom na epidemiološke preporuke, ove školske godine će se projekt provoditi u jednom razrednom odjelu u kojem će biti najviše zainteresiranih učenika.


[OPŠIRNIJE]Zaziv Duha Svetoga
Ankica KRNJAJIĆ MAGDIĆ / datum: 11. 9. 2020. 10:52
Zaziv Duha Svetoga
Župnik župe Preobraženja Gospodnjega Damir Ceković s radošću poziva sve učenike, roditelje i djelatnike škole da u nedjelju 13. rujna 2020. u 11 sati dođu na Slatinu na sv. misu i Zaziv Duha Svetoga za uspješnu novu školsku godinu.
Slika može sadržavati: ptica

[OPŠIRNIJE]Odlazak u mirovinu
MATEA Boškić / datum: 9. 9. 2020. 12:12

   Naša dugogodišnja kolegica, nastavnica engleskog jezika Višnja Polanščak-Gavranović, zadnjim danom protekle školske godine završila je svoj radni vijek i s 1. 9. 2020. godine otišla u zasluženu mirovinu. Od 43 godišnjeg radnog staža ,40 godina odradila je u našoj školi (do Domovinskog rata „Dušan Ćorković“), a danas OŠ Mate Lovraka Petrinja. Na prigodnom domjenku, uz najljepše želje, svi zaposlenici škole oprostili su se od naše drage kolegice koja će nam svima ostati u lijepom sjećanju.


[OPŠIRNIJE]Obavijest o osiguravanju školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva
Mario Tadić / datum: 8. 9. 2020. 13:30

Poštovani roditelji,

vezano uz osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva, obavještavamo vas kako će se financiranje odnosno sufinanciranje školskih obroka nastaviti i ove  školske  godine,

Financiranje besplatnih obroka osigurano je za 90 učenika, dok je sufinanciranje 50% cijene školskog obroka osigurano za sve učenike koji će udovoljiti uvjetima za sufinanciranje.

Pravo na financiranje besplatnog obroka ostvaruje učenik škole iz obitelji koja je korisnica prava na doplatak za djecu. Uz zahtjev za financiranje besplatnog obroka prilaže se:

 1. važeće Rješenje o priznavanju prava na doplatak za djecu  ili
 2. Potvrda o isplaćenom doplatku za djecu HZMO-a ili
 3. Potvrda o visini dohotka i primitka Porezne uprave za tekuću godinu iz koje je vidljiva isplata dječjeg doplatka

Pravo na sufinanciranje 50% cijene školskog obroka ostvaruje učenik škole iz višečlane obitelji (obitelj s troje i više djece). Svo troje ili više djece moraju biti članovi istog kućanstva te su predškolske ili školske dobi ili student. Uz zahtjev za sufinanciranje prilažu se:

 1. rodni listovi djece i/ili
 2. potvrde o školovanju učenika/studenata i/ili
 3. drugi dokumenti koji dokazuju ovaj kriterij

Samo zahtjev sa potrebnim prilogom/prilozima smatra se potpunim.

Potpune zahtjeve škola će zaprimati 10. rujna 2020. u vremenu od 16,30 do 18,30 sati. Zahtjevi za besplatne obroke zaprimat će se do iscrpljenja broja besplatnih obroka, dok će se zahtjevi za sufinanciranje 50% cijene školskog obroka zaprimati bez ograničenja.

ZAHTJEV za ostvarivanje prava na besplatni školski obrok - 2020.

ZAHTJEV za ostvarivanje prava na sufinanciranje 50% cijene školskog obroka - 2020.

 


[OPŠIRNIJE]Produženi boravak
MATEA Boškić / datum: 7. 9. 2020. 16:26

Poštovani roditelji, 
od sutra, utorka 8.9.2020., nakon redovne nastave s radom počinje produženi boravak. Veselimo se zajedničkim aktivnostima, učenju i igri koji su pred nama!

[OPŠIRNIJE]Raspored ulaska u školu
MATEA Boškić / datum: 6. 9. 2020. 14:23


[OPŠIRNIJE]Provedbeni plan organizacije rada
MATEA Boškić / datum: 6. 9. 2020. 14:00

 

Provedbeni plan organizacije rada Osnovne škole Mate Lovraka Petrinja

u šk. god. 2020./2021.

u vrijeme proglašenja pandemije Covid-19 virusa

 

Nastavna godina 2020./2021. počinje 07.09.2020.

Slijedeći upute Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove nastavne godine uvodimo smjenski rad.

 • Nastava će se organizirati u dvjema smjenama

 

Matična škola

Prvoga tjedna u jutarnju smjenu dolaze učenici razredne nastave, a u poslijepodnevnu smjenu učenici predmetne nastave.

Sljedećega tjedna učenici zamjenjuju smjene.

U jutarnjoj smjeni nastava počinje u 8 sati, a u poslijepodnevnoj u 14 sati.

Između smjena vrši se dezinfekcija škole.

Područna škola

U područnoj školi Češko selo nastava se uvijek održava u jutarnjoj smjeni.

 • Prijevoz učenika

Prijevoz učenika organiziran je prema sljedećem rasporedu:

- polazak u jutarnjoj smjeni je u 7:30 sa stanica: 

Drenačka - Drenčina – Kolonija - Češko selo - matična škola

- povratak nakon jutarnje smjene je u 13:10 sa stanica:

matična škola- Drenačka - Drenčina - Kolonija - Češko selo

- polazak u poslijepodnevnoj smjeni je u 13:30 sa stanica:

Drenačka - Drenčina - Kolonija - Češko selo - matična škola

- povratak nakon poslijepodnevne smjene je u 19:10 sa stanica:

matična škola- Drenačka - Drenčina - Kolonija - Češko selo

U autobus učenici ulaze i izlaze jedan po jedan pridržavajući se propisanog razmaka. Za vrijeme boravka u autobusu obvezno je nošenje maski i učenici uvijek trebaju sjediti na istom mjestu.

 

 • Dolazak i odlazak iz škole

Za ulaz i izlaz iz škole učenici koriste tri ulaza.

Prilikom ulaska u školu svi moraju dezinficirati potplate, zatim odlaze do garderobe, preobuvaju se i odlaze u učionice gdje peru ruke.

Učenike na ulasku dočekuje učitelj s kojim imaju prvi nastavni sat, a nakon zadnjeg sata učenici izlaze iz škole  u pratnji učitelja s kojim su imali zadnji sat. Preobuvanje i držanje razmaka je obvezno.

Učenici u školu trebaju doći u vrijeme i na ulaz naznačene u rasporedu ulaska u školu.

Zadržavanje ispred škole prije i poslije nastave nije dozvoljeno.

Izlazak iz škole za vrijeme nastave također nije dozvoljen.

Učenici viših razreda prilikom ulaska u školu i boravka u hodniku moraju nositi zaštitne maske.

 

 • Organizacija nastave

Nastavni sat traje 45 minuta. Mali odmori su 5 minuta, a veliki odmor 15 minuta. Učenici razredne nastave veliki odmor imaju nakon 2. sata, a učenici predmetne nastave nakon 3. sata. Prije velikog odmora, učenicima koji se hrane u školskoj kuhinji dostavlja se u učionicu obrok.

Svaki razredni odjel boravi u jednoj učionici, osim za vrijeme nastave tehničkoga, informatike, glazbene kulture, te povremeno nastave TZK.

Nakon korištenja navedenih učionica, slijedi dezinfekcija istih.

Između učenika je u učionicama razmak od 1.5 m i učenici ne nose zaštitne make.

Svaki učenik predmetne nastave, učenici putnici, učenici s teškoćama i učenici narušenog zdravstvenog stanja, kao i svi djelatnici škole dobit će 4 pamučne maske na korištenje.

Učitelji predmetne nastave u razrednoj nastavi u razredu koriste masku.

Radi specifičnosti posla, pomoćnici  u nastavi ne mogu s učenikom s kojim rade držati potreban razmak, te nose jednokratne maske koje preuzimaju na ulazu u školu i potiču učenike na pojačanu higijenu. Ukoliko s učenikom odlaze u wc, koristit će i jednokratne rukavice.

Zbog spajanja učenika iz više razrednih odjela, nastava izbornog predmeta njemački jezik, a u dogovoru s predmetnom učiteljicom, jedan će se tjedan održavati u školi, a drugi tjedan na daljinu.

Za učenike kojima je izrečena mjera samoizolacije, nastava će se održavati na daljinu.

 • Raspored čišćenja i dezinfekcija školskog prostora

Sve prostorije u kojima su boravili učenici i djelatnici škole čiste se i dezinficiraju prije i poslije smjene. Zajedničke prostorije će se čistiti i dezinficirati za vrijeme nastave.

Prostorije u ustanovi obvezno je provjetravati više puta dnevno, svakako prije dolaska i nakon odlaska učenika, i to u trajanju od najmanje pola sata te pod odmorima ili na način, ako to vremenske prilike dopuštaju, da se ostavi otvoren prozor.

Kad je lijepo vrijeme,  preporučuje se ostaviti otvorene prozore tijekom odgojno-obrazovnoga rada. Ako prozori ne mogu biti stalno otvoreni, prostoriju je potrebno redovito provjetravati tijekom odmora i barem jednom na 10 minuta tijekom sata.

Dodirne površine kao što su kvake, ručke na prozorima, radne površine, tipkovnice, konzole, slavine u toaletima i kuhinjama, tipke vodokotlića, daljinski upravljači, prekidači za struju te druge dodirne površine koje koristi veći broj osoba neophodno je dezinficirati brisanjem više puta (najmanje jednom na početku i na kraju smjene).

Neophodno je pojačano čišćenje WC-a, umivaonika, kvaka u WC-ima, prekidača za svjetlo, tipki na vodokotlićima, površina koje se često dodiruju i to nakon svakog odmora.

Spremačice i domar prvi ulaze u školu i zadnji odlaze iz škole nakon što dezinficiraju sve korištene površine i predmete.

 • Prehrana

U školi je organizirana prehrana. Kuhani ili mliječni obrok donosit će se u učionice u kojoj borave učenici na način da se hrana unaprijed podijeli u porcije ili pakirane obroke koju će pojesti u vrijeme kad bi inače bio veliki odmor. Prije uzimanja obroka, obvezno je pranje ruku.

 

 • Odlazak u wc

Učenici koriste wc za vrijeme sata.

U njemu može biti istovremeno biti onoliko učenika koliko je sanitarnih čvorova (broj označen na zidu u hodniku pored ulaza u wc).

Ostali čekaju u hodniku s razmakom od najmanje 1.5 m.

Pri izlasku iz wc-a, učenici na obvezno peru ruke tekućom vodom i sapunom.

 

 • Produženi boravak

U školi je organiziran produženi boravak.

Učionica produženog boravka smještena je učionici povijesti.

Ukoliko polaznici produženog boravka redovnu nastavu imaju u jutarnjoj smjeni, produženi boravak se organizira u vremenu od 11:30 do 16:30.

Ukoliko polaznici produženog boravka imaju nastavu u poslijepodnevnoj smjeni,

produženi boravak se organizira u vremenu od 8 do 13 sati, s tim da učenici mogu doći u školu od 7 sati i o njima će brinuti dežurni učitelji (iz jutarnje smjene). Od 13 do 14 sati, odnosno do početka predmetne nastave, o učenicima će također brinuti dežurni učitelji (iz poslijepodnevne smjene).

Po dolasku u školu, učenici se preobuvaju i odlaze u učionicu produženog boravka, peru ruke i tamo dobivaju sve obroke.

Na klupama u produženom boravku postavljene su plastične pregrade.

Učenici produženog boravka koriste invalidski wc.

 

 • Ostale informacije i upute

Do daljnjega su zabranjeni svi posjeti školama (kazališne skupine…). U školu mogu ući samo učenici i djelatnici škole.

Ulazna vrata škole su zaključana, za ulazak je potrebno pozvoniti.

Ulaz je iznimno dozvoljen serviserima i ostalim službama čije usluge su neophodne što uključuje dosljednu provedbu preventivnih i protuepidemijskih mjera poput provjere vode za ljudsku potrošnju, zdravstvene ispravnosti hrane i sl. uz obveznu mjeru dezinfekcije ruku, nošenja zaštitne maske i nazuvaka za obuću.

Na glavnom ulazu u školu vodi se evidencija ulaska/izlaska bilo da je riječ o ovlaštenom ili neovlaštenom osoblju (ovlašteno osoblje uključuje: učenike, osoblje, pomoćno i administrativno osoblje, ostalo osoblje kojem je odobren ulazak; neovlašteno osoblje uključuje: roditelje/skrbnike, neupisanu braću/sestre djecu/učenike, drugo osoblje koje nije nužno za rad ustanove), uz obvezno nošenje maske, mjerenje tjelesne temperature, dezinfekciju ruku i mobitela.

Prilikom čekanja za evidentiranje ulazaka i izlazaka mora se držati razmak od najmanje 1.5 m.

Za učenike se evidencija obavlja u razredu.

Ukoliko je nužno, učenika pred školu dovodi samo jedan roditelj.

Roditelji se ne okupljaju na ulazu niti ulaze u školsku zgradu,  u slučaju potrebe, potrebno je kontaktirati razrednika ili školu.

U vanjski prostor (dvorište, igralište, okupljalište ispred glavnog ulaza) kao i unutarnje prostore škole ne može ući osoba (roditelj/dijete) koje:

 • ima simptome zarazne bolesti (npr. povišena tjelesna temperatura (iznad 37,2 mjereno pod pazuhom), kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa, grlobolja, proljev, povraćanje)
 • ako ima izrečenu mjeru samoizolacije
 • ako ima saznanja da je zaraženo s COVID-19; ako navedene simptome ima učenik potrebno je HITNO (o istome) javiti ravnatelju te se javiti nadležnom liječniku.

Roditelji/skrbnici dužni  su  izmjeriti  tjelesnu  temperaturu  djetetu  svaki  dan prije dolaska  u  školu i to zapisati u posebnu bilježnici/informativku. U  slučaju  povišene  tjelesne temperature  ne  smiju  dovoditi  dijete  u ustanovu, već kontaktirati školu i izabranog pedijatra/liječnika obiteljske medicine radi odluke o testiranju.

Roditelji čija se djeca ubrajaju u izrazito vulnerabilnu skupinu trebaju se što hitnije javiti razredniku jer o istome trebamo obavijestiti osnivača škole (Županiju); u školu treba dostaviti odgovarajuću potvrdu.

Dijete koje u školi počne pokazivati znakove bolesti povezane s COVID -19 , do dolaska roditelja stavlja kiruršku masku i izolira se posebnu prostoriju uz prisustvo učitelja ili druge zaposlene osobe. I učitelj/ djelatnik i dijete oblače svu predviđenu zaštitu.

Dok je učenik u školi, roditelj/skrbnik treba biti dostupan za kontaktiranje.

Zbog uskog prolaza u školsko dvorište Područne škole Češko selo,  roditelji automobilima ne ulaze u školsko dvorište (samo djelatnici) jer stvaranjem gužve smanjuje se  socijalna distanca za sve koji ulaze i izlaze iz škole i na taj način se povećava rizik od zaraze – i vlastitog i tuđeg djeteta.

 

Nastavni procesi prilagođavat će epidemiološkoj situaciji i mijenjati modele nastave prema potrebi.


[OPŠIRNIJE]Zamolba roditeljima učenika Područne škole Češko selo
MATEA Boškić / datum: 6. 9. 2020. 13:56
Poštovani roditelji, 
zbog uskog prolaza, molimo vas da automobilima ne ulazite u dvorište Područne škole Češko selo, jer stvaranjem gužve smanjuje se socijalna distanca za sve koji ulaze i izlaze iz škole i na taj se način povećava rizik od zaraze – i vlastitog i tuđeg djeteta. 
Ukoliko dijete ne dolazi samostalno u školu predlažemo da svoje automobile ostavite na obližnjem prostoru nasuprot bivše ciglane i pješice dođete do ulaza u školsko dvorište. Hvala! 

[OPŠIRNIJE]Raspored zvona
MATEA Boškić / datum: 6. 9. 2020. 13:45[OPŠIRNIJE]Prijevoz učenika
MATEA Boškić / datum: 6. 9. 2020. 13:41

Prijevoz učenika organiziran je prema sljedećem rasporedu:

- polazak u jutarnjoj smjeni je u 7:30 sa stanica: 

Drenačka - Drenčina – Kolonija - Češko selo - matična škola

- povratak nakon jutarnje smjene je u 13:10 sa stanica:

matična škola- Drenačka - Drenčina - Kolonija - Češko selo

- polazak u poslijepodnevnoj smjeni je u 13:30 sa stanica:

Drenačka - Drenčina - Kolonija - Češko selo - matična škola

- povratak nakon poslijepodnevne smjene je u 19:10 sa stanica:

matična škola- Drenačka - Drenčina - Kolonija - Češko selo

 

U autobus učenici ulaze i izlaze jedan po jedan pridržavajući se propisanog razmaka. Za vrijeme boravka u autobusu obvezno je nošenje maski i učenici uvijek trebaju sjediti na istom mjestu.


[OPŠIRNIJE]1. nastavni dan - predmetna nastava
MATEA Boškić / datum: 6. 9. 2020. 10:27

Molimo vas da prvi dan u školu dođete sa svojim maskama jer ih morate nositi prilikom ulaska u školu i na hodnicima. Vaši razrednici će vam, u ponedjeljak, podijeliti maske koje smo za vas pripremili.


[OPŠIRNIJE]OBAVIJEST o početku nastavne godine 2020./2021.
Mario Tadić / datum: 3. 9. 2020. 12:59

Nastavna godina 2020./2021. počinje u ponedjeljak 7. rujna 2020.

MATIČNA ŠKOLA

Učenicima razredne nastave nastava počinje u 8 sati, učenicima prvog razreda u 8,30 a učenicima predmetne nastave u 14 sati. Zbog epidemioloških mjera primorani smo uvesti dvosmjenski rad stoga će se turnusi izmjenjivati svakoga tjedna.

Prvi nastavni dan svi će učenici imati tri nastavna sata. U školu trebaju ponijeti informativku ili bilježnicu, školske papuče te torbe radi preuzimanja udžbenika.

U pratnji učenika prvog razreda može biti samo jedan roditelj.

Za učenike putnike bit će organiziran prijevoz: polazak u jutarnjoj smjeni je u 7,30 a u poslijepodnevnoj u 13,30.

Svi učenici pri ulasku i za vrijeme boravka u autobusu moraju nositi zaštitne maske.

Prvog radnog dana neće biti organiziran program produženog boravka, a prvog tjedna neće biti niti školske kuhinje.  

PODRUČNA ŠKOLA

Svim učenicima područne škole, osim prvašića, nastava počinje u 8 sati. Prvašići na nastavu dolaze u 8,30.

Prvi nastavni dan svi će učenici imati tri nastavna sata. U školu trebaju ponijeti informativku ili bilježnicu, školske papuče te torbe radi preuzimanja udžbenika.

U pratnji učenika prvog razreda može biti samo jedan roditelj.

Prvog tjedna neće biti školske kuhinje.  

Sve ostale informacije bit će objavljene tijekom sutrašnjeg dana.

Čekamo vas 7. rujna i želimo vam sretan povratak u školske klupe i uspješnu nastavu godinu!

Učitelji i ravnateljica škole


[OPŠIRNIJE]Škola u prirodi
MATEA Boškić / datum: 31. 8. 2020. 14:08

Sjajnim i nezaboravnim iskustvom u veseloj atmosferi, uz raznovrstan, poučan i maštovit program Škole u prirodi, bogatije je 33 učenika četvrtih razreda OŠ Mate Lovraka Petrinja i OŠ Mečenčani.

Prije putovanja učenici i roditelji detaljno su informirani o protokolu vezano za Covid-19 pandemiju, sukladno svjetskoj zdravstvenoj situaciji, a u smještaju je organizirana medicinska skrb 24 h koja će pripomoći sigurnoj realizaciji programa s medicinskog aspekta...

 

 


[OPŠIRNIJE]UČENICI PRVOG RAZREDA ŠK. GOD. 2020./2021.
MATEA Boškić / datum: 28. 8. 2020. 15:05


[OPŠIRNIJE]VAŽNO - Katalog drugih obrazovnih materijala
Mario Tadić / datum: 6. 8. 2020. 18:48

Poštovani roditelji učenika naše škole,

Ranije ove godine učitelji su iskoristili zakonsku mogućnost odabira udžbenika i drugih obrazovnih materijala za predstojeću školsku godinu. Tom prilikom su se u razrednoj nastavi pojavili odabiri različitih izdavača za iste nastavne predmete na razini istih razreda, što je vidljivo i u katalozima.

Kako bi se roditeljima olakšala nabava, škola je u Katalogu drugih obrazovnih materijala, ranije objavljenom na mrežnim stranicama škole, u prvom stupcu navela inicijale razrednog učitelja razredne nastave koji će odabrane materijale i koristiti.

U slučaju sumnje koje obrazovne materijale kupiti, molim vas da kontaktirate školu ili razrednog učitelja svog učenika.


[OPŠIRNIJE]Financiranje nabave drugih obrazovnih materijala za učenike članove kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade
Mario Tadić / datum: 8. 7. 2020. 11:52

Temeljem članka 14. st. 1. Zakona o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu (Narodne novine, broj 116/2018., od 21. prosinca 2018.) Vlada Republike Hrvatske je na 234. sjednici održanoj 4. lipnja 2020. godine donijela Odluku o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Republici Hrvatskoj za školsku godinu 2020./2021. sredstvima iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (u daljnjem tekstu: Odluka) koji su članovi kućanstva koje je korisnik zajamčene minimalne naknade sukladno propisu kojim se uređuje područje socijalne skrbi. 

Nadležni centri za socijalnu skrb podatke o učenicima koji ostvaruju pravo na financiranje drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola za školsku godinu 2020./2021. putem aplikacije dostavit će Ministarstvu znanosti i obrazovanja (u daljnjem tekstu: Ministarstvo). 

Korisnici naknada obvezni su centrima za socijalnu skrb dostaviti potvrdu škole iz koje je jasno vidljivo da je učenik u šk. god. 2020./2021. upisan prvi puta u određeni razred. 

Odlukom je propisano da pravo na financiranje ne ostvaruju učenici:

- koji ostvaruju pravo na druge obrazovne materijale po drugoj osnovi
- koji ostvaruju pravo na puni novčani iznos za nabavu drugih obrazovnih materijala
- koji ponavljaju razred
- kojima će jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave za šk. god. 2020./2021. osigurati nabavu drugih obrazovnih materijala
 
Pravo na druge obrazovne materijale učenik ostvaruje sukladno odluci o korištenju komercijalnih drugih obrazovnih materijala, a u najvišem iznosu od:
1.- 4. razred osnovne škole: 111,06 kn
5. i 6. razred osnovne škole: 233,23 kn
7. i 8. razred osnovne škole: 344,29 kn 

[OPŠIRNIJE]Katalozi udžbenika i drugih obrazovnih materijala - 2020./2021. - ažurirano 23. 7. 2020.
Mario Tadić / datum: 1. 7. 2020. 11:11

Poštovani roditelji, 

 

katalog udžbenika, čija se nabava fianancira iz sredstava državnog proračuna, dostupan je na sljedećoj poveznici: KATALOG UDŽBENIKA.

Učenike će navedeni materijali dočekati na klupama početkom školske godine.

Katalog drugih obrazovnih materijala, koje roditelji trebaju kupiti, dostupan je na sljedećoj poveznici: KATALOG DRUGIH OBRAZOVNIH MATERIJALA

OBAVIJEST ZA RODITELJE UČENIKA: 

Petrinjske škole, tijekom mjeseca svibnja, obratile su se gradonačelniku Grada Petrinje zahtjevom za sufinanciranje nabave dijela obrazovnih materijala.

Gradonačelnik se do dana 15. srpnja 2020., što je krajnji rok za objavu kataloga i obavijesti o sufinaciranju, nije očitovao na zaprimljeni zahtjev.

Dana 23. srpnja 2020. na mrežnim stranicama Grada Petrinje objavljena je obavijest o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala. Za više informacija posjetite sljedeću poveznicu: 

https://petrinja.hr/vijesti/2020/sufinanciranje-dodatnog-obrazovnog-materijala/

Dana 29. srpnja 2020. na mrežnim stranicama Grada Petrinje objavljena je Odluka o sufinanciranju drugih obrazovnih materijala i obrazac zahtjeva. Za više informacija posjetite sljedeću poveznicu: 

https://petrinja.hr/vijesti/2020/odluka-o-sufinanciranju-dodatnih-obrazovnih-materijala-za-ucenike-petrinjskih-osnovnih-skola-2/?fbclid=IwAR1w6OZxWnjonGOCRl9M70kdlKmWt4KGe2niAomKfhE_djlt3yEMdU8NddI

PRILOG:

ODLUKA o popisu odabranih udžbenika za 1., 2., 3., 4., 6., 7. i 8. razred

ODLUKA o korištenju drugih obrazovnih materijala - 2020.


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju